Foglossning: Vad du behöver veta och hur du hanterar symptomen

11 mars 2024 Veronica Urena

editorial

Foglossning är ett tillstånd som kvinnor ofta kan uppleva under graviditeten. Det uppstår när hormonet relaxin ökar i kroppen för att göra bäckenet mer flexibelt inför förlossningen. Trots att det är ett naturligt och nödvändigt fenomen, kan det orsaka smärta och obehag. I den här artikeln kommer vi att utforska vad foglossning är, dess symptom, hantering av smärta, förebyggande åtgärder och var du kan hitta stöd och hjälpmedel.

Vad är foglossning?

Foglossning är när de ligament som stabiliserar bäckenet mjukas upp och blir mer elastiska. Detta sker för att underlätta barnets passage genom bäckenet under förlossningen. Trots att detta är en förberedande process för kroppen, kan det leda till smärta och svårigheter att utföra dagliga aktiviteter. Det är viktigt att notera att foglossning varierar i svårighetsgrad från person till person och från graviditet till graviditet.

Symptom och diagnos

Symptomen på foglossning kan variera, men inkluderar ofta smärta i bäckenet, ljumskarna, höfterna och ibland strålar smärtan ner i benen. Det kan också kännas som att bäckenet är instabilt eller ’ger vika’. Vissa upplever detta som en knakande eller klickande ljud när de rör på sig. Smärtan kan förvärras av vissa aktiviteter som att gå i trappor, vrida sig i sängen, eller att stå på ett ben.

För att diagnostisera foglossning utför vårdgivare vanligtvis en fysisk undersökning och lyssnar på patientens symptomhistoria. Ultraljud och annan avbildning används sällan då diagnosen huvudsakligen är baserad på patientens beskrivning av smärtan och obehaget.

foglossning

Hantera smärtan

För att hantera smärtan vid foglossning rekommenderas ofta en kombination av självvård, fysioterapi och ergonomi. Det är viktigt att undvika rörelser som orsakar smärta och att lyssna på sin kropp. Att använda sig av stödbälten och graviditetskuddar kan hjälpa till att avlasta trycket på bäckenet. Fysioterapi och vissa typer av övningar kan också vara till hjälp för att stärka muskulaturen runt bäckenet och därmed minska smärtan.

Förutom fysioterapi kan andra behandlingar såsom akupunktur eller osteopati utforskas under övervakning av en kvalificerad vårdgivare. Det är dock viktigt att alltid rådgöra med en läkare eller barnmorska innan du påbörjar någon ny behandlingsmetod.

Förebyggande åtgärder och långsiktigt stöd

För att förebygga smärta relaterad till foglossning rekommenderas gravida kvinnor att hålla sig aktiva men inom bekvämlighetens gränser. Att undvika att belasta bäckenet ensidigt och att lyfta tungt är också klokt. Dessutom är det viktigt att anpassa sina arbets- och vardagsmiljöer, till exempel genom att använda korrekt sitthöjd och fotstöd.

I vissa fall kan foglossning kvarstå även efter graviditeten. Då är det viktigt att fortsätta med övningar och behandlingar för att återställa styrkan och stabiliteten i bäckenet. En fortsatt dialog med vårdgivare för att få stöd och rådgivning är även detta avgörande.

Fler nyheter